Waarom gebruik je een trainings stick?

Waarom gebruik je een trainings stick?

CARROT AND STICK

Een training stick, ook wel carrot stick genoemd is een hulpmiddel binnen de Natural Horsemanship.
“Carrot and Stick” is een engelse metafoor voor het gebruik van een combinatie van beloning en straf om gewenst gedrag te verkrijgen. Pat Parelli gelooft niet in een training gebaseerd op beloningen alleen, maar ook niet in een trainingsmethode waarbij je een zweep of stick gebruikt als middel om je paard te straffen en hem de baas te zijn.
Hierbij een middenweg vinden is volgens zijn trainingsmethode belangrijk. Hij gaf zijn training sticks een oranje kleur om je te helpen herinneren om gecentreerd te blijven.
 

Er zijn nog veel meer bekende Natural Horsemanship trainers die werken met een training stick. Een training stick is een waardevol hulpmiddel om je paard te trainen vanaf de grond en tijdens het rijden. 

 

WAAROM GEEN ZWEEP? 

De training stick is niet te vergelijken met een zweep. Een goede training stick wordt gemaakt van onbuigbaar materiaal en is in verschillende lengtes te verkrijgen.
Met een training stick leer je het paard wijken voor druk, dit kan door beweging van de stick of door fysieke druk.
De stick is een verlenging van je arm en geeft je een groter bereik om van afstand te kunnen werken, je kunt je paard er ook mee aaien als beloning of bijvoorbeeld om te desensibiliseren.
Het is met een training stick heel makkelijk om het paard zeer gericht aan te raken en een precieze hoeveelheid druk toe te passen. Doordat de stick niet zoals een zweep kan doorbuigen of zwiepen, worden foutjes en vervelende aanrakingen voorkomen. 

Een toevoeging om de training stick nog beter vanaf de grond te gebruiken is de string. Met de string vergroot je je reikwijdte. Voordat je kan werken met de stick en met de string is het de bedoeling dat het paard geen angst heeft, belangrijk is dus dat het paard aangeraakt kan worden door de training stick en string zonder dat er de intentie is om in beweging te komen en dus eigenlijk te vluchten.

horsemanship vlag

 

Ipv een string kan hiervoor ook een vlag gebruikt worden. Deze vlaggen worden gemaakt van licht materiaal. Trainen met de vlag is ideaal om op gecontroleerde en geriche manier veel energie te creeren. Ook kun je de vlag gebruiken voor het desensibiliseren van bijvoorbeeld jonge en/of ongetrainde paarden.WELKE TRAINING STICK MOET IK KIEZEN?

Er zijn veel training sticks op de markt, in verschillende lengtes, kleuren en afwerkingen.
Wij hebben ons assortiment gevuld met veel verschillende training sticks. Hierbij gekeken naar verschil in lengte, gewicht en passend binnen ieders budget.

Gebruik onze extra lichte rijstick van 95cm of de kortere stick van 100cm om te rijden of ideaal in combinatie met de vlag. 

De beste training stick ligt mooi in balans in de hand en heeft een handvat die genoeg grip geeft. 

Onze favoriet? Dat is de trainingstick van 120cm, afgewerkt met leren lus en verkrijgbaar in het bruin/oranje.

 
Heb je vragen of hulp nodig met kiezen? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar blog